Zagorje bu prvo po poljoprivredi, stočarstvu i vinarstvu

Zagorje bu prvo.

Danas je naša Županija na posljednjem mjestu od svih kajkavskih županija koje nas okružuju i po proizvodnji mesa, mlijeka, vina….

Za moj tim takvo je stanje neodrživo i u potpunosti ćemo ga promijeniti nizom mjera i projekata koji jamče oporavak, jačanje i afirmaciju ovih industrijskih grana.

Poticat ćemo izvrsnost u proizvodnji vina, sufinancirati nastupe naših vinara na domaćim i međunarodnim sajmovima, te sudjelovati u izradi i provedbi promidžbenih aktivnosti.

Također novim sustavom potpora i sufinanciranja Županija će izravno stimulirati OPG-ove koji proizvode mlijeko i meso jer je nedopustivo da kraj našeg glavnog grada s milijun stanovnika naša proizvodnja opada.

Za sve OPG-ove koji se odluče i na turizam proširenu djelatnost bit će na raspolaganju županijske potpore za turističke projekte.

Ovim je mjerama, koje su u projekcijama županijskog proračuna za naredno mandatno razdoblje ostvarive, zajamčena revitalizacija ovih djelatnosti i stvaranje nove kvalitete koja će nositi zagorski brand.

U suradnji sa Srednjom poljoprivrednom školom Bedekovčina i Ministarstvom poljoprivrede, te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja izgradit ćemo i opremiti poljoprivredno učilište – Centar za poljoprivredu i agroturizam u Bedekovčini koji će služiti u svrhu kvalitetnog obrazovanja učenika škole.

Financirat ćemo izradu poslovnog modela za ulaganje u infrastrukturu – korištenje geotermalnih izvora kao mogućeg izvora za grijanje plastenika i staklenika, te foto naponskih elektrana za potrebe poljoprivrede.

Malim proizvođačima koji nemaju uvjete za samostalno nastupanje na tržištu i izloženi su hirovima ponude i potražnje, potrebno je pomoći u razvoju odgovarajućih kapaciteta za organizirano preuzimanje proizvoda od lokalnih proizvođača, skladištenje, doradu, preradu, pakiranje i otpremu te izgradnju hladnjača i skladišnih prostora.

Izraditi ćemo poslovni model i koncept, te ćemo zajedno sa jedinicama lokalne samouprave uspostaviti Zagorske seljačke tržnice na kojima će svaki OPG s područja županije moći donositi i prodavati svoje proizvode. Posebno ćemo raditi na standardizaciji štandova, marketingu, te isticanju prednosti u odnosu na proizvode iz uvoza i supermarketa. Osigurati ćemo financiranje sve potrebne infrastrukture za poljoprivredne proizvođače iz Europskih fondova.

Kako bi osigurali jačanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača s područja županije koordiniranim djelovanjem, kroz suradnju županijskih vlasti i jedinica lokalne samouprave, proizvođača, LAG-ova, te udruga, inicirat ćemo osnivanje zadruga, te osigurati logističku i financijsku pomoć prilikom registracije, izrade poslovnog plana kao i sufinanciranje upravitelja zadruge.

Ernest Svažić - Vaš župan.

Zagorje bu PRVO.

Pratite Ernesta:
Bit ću župan koji neće
stati, koji neće odustati od boljitka našega kraja. Imam snagu, program i znam – Zagorje bu prvo!
Ernest Svazic