Zagorje bu prvo po korištenju geotermalnih izvora

Zagorje bu prvo.

Zbog izostanka stvarne strategije korištenja geotermalnog potencijala koje nije napravila Županija, doslovno svakodnevno izlijevamo novac u odvodne kanale.

To ćemo promijeniti konkretnim mjerama za što smo izradili konkretne projekte.
Moj tim stručnjaka za geotermalne izvore i korištenje tople vode u gospodarske svrhe u proteklih je nekoliko mjeseci proučio iskorištavanje tih kapaciteta u nekoliko europskih država.

Toplovodi koje može financirati i Županija, i novac europskih fondova ali i privatni investitori, našim projektima mogu uvelike doprinijeti našoj energetskoj neovisnosti i pomoći ubrzavanju gospodarskih aktivnosti, turizma, poljoprivrede i malih  OPG-ova i  privatnih turističkih  objekata.

Geotermalni izvori i toplovodi promijenit će, ubrzati i uvelike pospješiti poljoprivrednu proizvodnju u staklenicima, a bit će korišteni i za grijanje privatnih i javnih objekata. Geotermalni izvori na području Krapinsko-zagorske županije nemaju temperature potrebne za proizvodnju električne energije, ali su kapaciteti i toplina iz tih izvora itekako iskoristivi za grijanje staklenika, bolnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića i  gospodarskih pogona. Još osamdesetih godina prošlog stoljeća napravljena su  istraživanja i u bušotinama se na nekoliko lokacija došlo do vode temperature 65 C.

Primjerice, korištenjem samo 5 l vode u sekundi, a ukupni kapacitet u Krapinskim Toplicama je preko 100 l u sekundi, samo se u Krapinskim Toplicama grijati 400 domaćinstava.  Specijalne bolnice u Krapinskim i Stubičkim Toplicama koriste dizalice topline, ali uz nove niskoenergetske sustave njihova energetska neovisnost može biti na potpuno novoj razini. Bolnica u Krapinskim Toplicama, locirana uz same  termalne izvore u zimskim mjesecima plaća više od 500.000,00 kn mjesečno za plin.

Poticanje energetske neovisnosti privatnih kuća i unapređivanje sustava zaštite voda u partnerstvu s Hrvatskim vodama i uz korištenje europskih sredstava završiti ćemo planirane aglomeracije ali i  ulagati u male sustave koji su zbog urbane raspršenosti puno primjereniji za konkretne, ciljane projekte.

Ernest Svažić - Vaš župan.

Zagorje bu PRVO.

Pratite Ernesta:
Bit ću župan koji neće
stati, koji neće odustati od boljitka našega kraja. Imam snagu, program i znam – Zagorje bu prvo!
Ernest Svazic