Ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek u Krapinsko-zagorskoj županiji: Tu smo za građane i njihovu baštinu

Krapinsko-zagorsku županiju u petak je posjetila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. U Klanjcu je obišla crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije i galeriju Antuna Augustinčića, u Kumrovcu Društveno-kulturni dom, u Pregradi zagorsku katedralu – crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, a u Zlataru Sokolski dom.

Ministrica je posjet počela u Klanjcu, u crkvi na središnjem gradskom trgu koja je oštećena u potresu i za čiju je obnovu Ministarstvo kulture i medija izdvojilo značajna sredstva. Obuljen Koržinek je naglasila da je 650.000 kuna drugo najveće interventno ulaganje u Krapinsko-zagorskoj županiji.

– Ove smo godine odlučili zaustaviti financiranje u cijeloj Hrvatskoj i fokus staviti na Sisačko-moslavačku, Zagrebačku, Karlovačku i Krapinsko-zagorsku, ali i na susjedne županije u kojima imamo velike štete od potresa. U ovoj smo županiji samo nakon petrinjskog potresa za hitne mjere dali više od 5 milijuna, to su skele, podupiranja, skidanja nestabilnih dijelova. Sva ta sredstva planiramo refundirati iz Fonda solidarnosti i nakon toga krenuti sa statičkom obnovom nakon što budu odobrena sredstva – najavila je ministrica.

Ministrica je podsjetila da su sufinancirali i Društveno-kulturni dom u Kumrovcu.

– Jako je važno kad lokalne zajednice ulažu u ovakve prostore jer to i nama daje mogućnost pomoći u distribuciji različitih kulturnih sadržaja. Uvijek ističemo da je temelj ravnomjernog regionalnog razvoja da svi naši građani u različitim dijelovima Hrvatske i u manjim sredinama imaju sve usluge, a to uključuje i pristup kulturnim sadržajima – kazala je.

Za Sokolski dom u Zlataru kazala je da Ministarstvo u njega već godinama ulaže velika sredstva.

– Nadam da će taj projekt biti dovršen jer se zaista radi o reprezentativnom objektu i njegovim će se dovršenjem u Zlataru otvoriti mogućnost organizacije cijelog niza kulturnih sadržaja – dodala je Obuljen Koržinek.

Ministrica je ove objekte obišla s kandidatom HDZ-a za krapinsko-zagorskog župana Ernestom Svažićem te kandidatkinjom za zamjenicu župana Anom Kruhak.

– Između ostalog, mi pružamo punu podršku našim kandidatima, imamo dobru suradnju s njima. Oni su nas alarmirali i upozoravali na probleme. Nadam da će sve što kao Vlada radimo na ovom području kako bismo pomogli u obnovi baštine, ali i uopće u obnovi nakon potresa, pokazati građanima da smo tu za njih i njihovu baštinu – kazala je Obuljen Koržinek.

– Svjedoci smo da Ministarstvo kulture kontinuirano ulaže u očuvanje baštine na području naše županije. Imamo velike primjere, kao što je obnova Velikog Tabora. Međutim, recentne okolnosti su tražile određena interventna sredstva i tu je Ministarstvo kulture promptno izašlo u susret – dodao je Ernest Svažić.

Ernest Svažić - Vaš župan.

Zagorje bu PRVO.

Pratite Ernesta:
Bit ću župan koji neće
stati, koji neće odustati od boljitka našega kraja. Imam snagu, program i znam – Zagorje bu prvo!
Ernest Svazic