Predstavljen program „Moj prvi dom”

Svažić: Ovo su mjere za mlade, za one koji će doprinijeti ugledu i prosperitetu Zagorja, a ne za kandidata Dretara koji ovdje ne živi

Ernest Svažić, v.d. predsjednika Županijske organizacije HDZ-a i kandidat za župana Krapinsko-zagorske županije, u ponedjeljak je u Krapini predstavio jednu od mjera iz programa s kojim izlazi na predstojeće lokalne izbore.

Riječ je o stanogradnji namijenjenoj mladim obiteljima u Zagorju, odnosno mjeri pod nazivom „Moj prvi dom”.

– Ovo je mjera koja jamči ostanak mladih obitelji na području naše županije, a isto tako mjera za koju vjerujemo da će utjecati na to da mnoge mlade obitelji prepoznaju atraktivnost života u Zagorju i da odluče ovdje osnovati svoj dom – rekao je Svažić podsjetivši na činjenicu da u Zagorju u posljednjih 20 godina živi 15 tisuća ljudi manje.

– Naravno, to je djelomice uzrokovano objektivnim okolnostima, ali sasvim sigurno je tome pridonijela i nebriga županijske vlasti za mlade obitelji. Znamo da se na državnoj razini vrlo efikasno provodi Program poticane stanogradnje koji je polučio izvrsne rezultate, međutim u konstelaciji u kojoj uistinu gubimo stanovništvo u Zagorju, županijska vlast definitivno mora intenzivirati mjere usmjerene na ostanak obitelji kod nas. Uvjereni smo da Županija treba intenzivnije provoditi marketinške aktivnosti koje će biti usmjerene ciljnim skupinama, vezane uz popularizaciju izgradnje stanova za obitelji te uz rekonstrukciju postojećih nekretnina – istaknuo je Svažić.

Dodao je da će sve to Županija u narednom razdoblju raditi u tijesnoj suradnji s jedinicama lokalne samouprave kod kojih postoji mnogo neiskorištenog kapitala u nekretninama koje je moguće staviti u funkciju stanovanja obitelji s djecom, ali i generalno u funkciju stanovanja mladih ljudi.

Svažić je istaknuo da u Krapinsko-zagorskoj županiji postoji nekoliko dobrih primjera, ali da su oni redom realizirani u tijesnoj suradnji države i jedinica lokalne samouprave.

– Primjerice, u Desiniću će na tržište izaći 16 stanova za obitelji, a imamo dobar primjer i u Kumrovcu i vezani su uz program poticane stanogradnje. Uvjereni smo da naša Županija treba napraviti puno više kako bi se promijenio trend iseljavanja mladih. Nužno je, između ostalog, subvencioniranjem kamata dodatno olakšati mladim obiteljima kupnju prvog stana ili kuće, a isto tako im treba omogućiti rekonstrukciju postojećih nekretnina na području naše županije koje nisu u funkciji, ali su itekako atraktivne. Tu Županija može izaći u susret mladim obiteljima sa svojim mjerama i programima za dodjelu bespovratnih sredstava za uređenje takvih nekretnina – naglasio je Svažić.

Dodao je da su ove mjere zamišljene i namijenjene onima koji svojim radom žele doprinijeti ugledu i prosperitetu Zagorja, a ne onima koji su ovdje prijavljeni, a žive negdje drugdje, naglasivši da ima i takvih primjera.

– Nažalost, jedan od kandidata na ovim izborima za župana Krapinsko-zagorske županije, prema informacijama koje imam, ima prijavljen fiktivni boravak na području naše županije, u kući kod osobe koja je kandidatkinja Domovinskog pokreta za zamjenicu gradonačelnika u Krapini. Definitivno se radi o osobi koja svojim dosadašnjim umjetničkim angažmanom nije pridonijela ugledu Zagorja. Dakle, ta mjera nije namijenjena gospodinu Davoru Dretaru i on se sasvim sigurno neće moći prijaviti na jedan od takvih budućih natječaja. To je varanje birača i sasvim sigurno glas za Dretara je glas za Kolara – poručio je Svažić.

Ernest Svažić - Vaš župan.

Zagorje bu PRVO.

Pratite Ernesta:
Bit ću župan koji neće
stati, koji neće odustati od boljitka našega kraja. Imam snagu, program i znam – Zagorje bu prvo!
Ernest Svazic